Kees van Overveld Maatwerk in gedrag en sociaal-emotioneel leren

Cover groepsplan gedrag

Groepsplan gedrag.

Planmatig werken aan passend onderwijs

Al ruim 17.500 exemplaren verkocht!

Nu verkrijgbaar bij uitgeverij Pica

Groepsplan Gedrag is een praktisch boek voor leraren en begeleiders in het primair onderwijs die gedragsproblemen in de klas willen voorkomen. Het hart van het boek bestaat uit het Groepsplan Gedrag, een formulier dat de leraar een aantal malen per jaar invult. De lezer krijgt in het boek gefundeerde achtergrondinformatie en praktische handvatten om een goed Groepsplan Gedrag te kunnen opstellen.

Het groepsplan bestaat uit drie preventieniveaus:

  1. In niveau 1 staat de groep centraal. Een klas is niet zomaar een groep, daar moet je moeite voor doen. De tips en theorie op dit niveau leveren een waardevolle bijdrage aan die groepsvorming. Daarnaast wordt er expliciet aandacht besteed aan de kwaliteit van de leraar, goed onderwijs, klassenmanagement en sociaal emotioneel leren.
  2. Niveau 2 is gericht op kwetsbare leerlingen. Aan bod komen o.a. risicofactoren en beschermende factoren, intensive en kortdurende interventies en het meten van vooruitgang.
  3. De leerling met ernstig probleemgedrag wordt besproken in niveau 3. De leraar krijgt handvatten aangereikt om de functie van het lastige gedrag te doorgronden. Er zullen tevens handelingsstrategieën en interventies worden besproken.

Digitaal formulier

In samenwerking met Groepsplanversneller is een digitaal formulier ontwikkeld dat u in staat stelt om op eenvoudige wijze het groepsplan gedrag in te vullen. Het formulier en de bijbehorende handleiding vindt u hieronder. Tevens treft u drie voorbeelden aan van een CICO-puntenbriefje (hst 10.1 in het boek). De teksten kunt u naar eigen inzicht wijzigen.

Om een bestand te downloaden klik je met de rechtermuisknop op de link en kies je voor: 'link opslaan als...'. Je kunt het bestand dan op een gewenste plek op je pc opslaan.

Bent u geïnteresseerd in een integrale aanpak van leren en gedrag via een webbased-versie? Kijk dan op groepsplanversneller.nl.

Recensies